Wallpaper MiniTOT

Bismillah.........

Hari tu aku betul-betul serabut. Esoknya CA Analytical Chemistry. Ada beberapa nota lagi tak baca. Ingat bolehlah aku habiskan petang tu sebab petang hari Isnin memang aku tiada kelas. Namun, aku terlebih dahulu pengsan di katil. Tak baca aku nota petang tu.

Lepas sembahyang Asar, Adam pula mesej, katanya malam tu ada mesyuarat. Haduh, sepatutnya malam hari Selasa, mana tau dia awalkan pula. Tapi takpe, ada masa lagi rasanya nak baca. Mungkin mesyuarat malam ni sekejap saja.

Sebagai Exco Publisiti untuk Mini TOT, aku mula terfikir, akibat poster yang sememangnya terhad dan susah nak dapat, aku perlu luaskan lagi publisiti. Tapi aku tak tahu bagaimana nak luaskan lagi. Kalau kata nak buat flyer, kena fotostat tu memang susah sikit. Fotostat poster pun dapat sikit, fotostat flyer susah la nak dapat. Lagipun, Adam dah kata tak perlu flyer hari tu.

Apa pun, aku terfikir alternatif lain. Wallpaper. Tapi sempat ke aku nak buat wallpaper?

Dan tiba-tiba ilham datang. Aku teringat akan wallpaper pertandingan MPI yang Syafiq pernah buatkan untuk aku dulu. Syafiq ataupun ahli Exco dia yang buat, aku pun tak tahu, tapi memang kreatif. Dia gabungkan 3 pertandingan dalam satu wallpaper. Bijak betul. Sekarang aku gunakan idea dia namun dalam cara yang lain.


Wallpaper Syafiq untuk aku dahulu

Sebenarnya nak buat wallpaper memang susah, (bagi akulah yang tak hebat grafik ni) tapi akibat kesuntukan masa nak buat sebelum mesyuarat, terpaksalah aku buat dengan jalan yang paling mudah. Cuma masukkan maklumat yang penting sahaja.

Aku ceritakan sikit pasal nak buat wallpaper ni secara amnya. Rasanya korang pun dah tau dah. Mula-mula, kena cari wallpaper latar yang sesuai. Dah ada, tetapkan saiznya besar mana korang nak, kemudian baru ubah dalamannya serta masukkan perkataan dan maklumat. Tapi wallpaper yang baik adalah susunan dan letak yang menarik dan juga wallpaper latarnya yang menarik. Baru orang pandang. Susunan yang tak baik akan menyulitkan pembaca.

Untuk membezakan tiga bahagian dalam wallpaper ni, aku guna wallpaper orang tengah berlari, kemudian buat satu kotak empat segi dengan warna hijau dan satu lagu ungu dan aku letakkan kanan dan kiri. Kemudian aku tukar setting untuk kotak tersebut pada blending, supaya warna kotak tu bercampur dengan warna wallpaper belakang.

Korang pun boleh cuba trick ni, memang menarik.

Dah nampak pembahagi warna untuk 3 bahagian, barulah aku masukkan semua maklumat yang perlu. Kejap je. Memang tak fikir banyak sebab semua maklumat aku dah tahu sebab aku buat poster Mini TOT hari tu kan. Huhuhu.


Inilah hasilnya

Kenapa aku mesti buat sebelum mesyuarat? Aku dah malas nak bertangguh, dan aku nak utarakan idea wallpaper ni pada Adam. Sebelum ni Adam tak suruh pun buat wallpaper. Dan satu lagi tujuan, aku nak minta tolong pelajar PPSP dan PPSG yang ada di situ supaya mereka dapat tolong naikkan wallpaper ni. Susah untuk aku dari PPSK ni nak naikkan wallpaper di PPSP dan PPSG.

Alhamdulillah, cadangan diterima dan Bob dah cuba naikkan di PPSP. Aku pun dah naikkan separuh di PPSK. Tak tahulah korang perasan ke tak......

Sunday, January 25, 2009

0 Comments: