Poster Pertandingan

Bismillah........

"Jadi, saya nak tanya, poster pertandingan ni siapa yang perlu buat? Kami sendiri ke atau grafik atau publisiti?" aku bertanya.

"Saya sebenarnya keliru, sebab sekejap kata grafik buat, sekejap lagi publisiti yang buat, last-last kami diminta buat sendiri." aku menambah lagi.

"Kalau macam tu, baik kiranya projek pertandingan buat sendiri." kata HICOM.

"....... Okey." Aku menutup bicara.

Sebenarnya aku faham situasi sekarang. Dengan MPI yang baru bermula masa tu, masing-masing jadi sibuk. Lebih-lebih lagi grafik. Poster yang kami minta grafik buatkan pada lebih sebulan lepas masih belum siap.

Malah aku rasa aku faham, mungkin kerana projek kami antara projek terkecil berbanding projek-projek lain, maka projek lain lebih diberi keutamaan dahulu.

Kemudian, publisiti pula meminta poster daripada kami, katanya grafik belum beri. Lantas publisiti ingin membuat poster kami. Butiran telah aku beri. Tapi mereka juga sibuk, aku faham. 

Itulah sebabnya aku membuat pertanyaan tadi. Sekadar memberi penjelasan kepada grafik, publisiti dan projek aku siapa yang perlu buat poster kami. Bila aku dah menerima, mungkin kerja mereka akan menjadi ringan sedikit. Tak apalah kan, bantu rakan. Lagipun bukannya aku tak boleh buat poster.

Jadi, balik dari mesyuarat malam tu, aku terus design poster untuk projek aku, projek pertandingan. Namun masalah tetap ada, kami memerlukan 4 jenis poster. Maka aku dan naib aku, Nafsiyah merasakan yang 4 poster kami ini akan memenuhi papan kenyataan. Lantas kami berbincang dan sepakat untuk membuat 2 poster dalam satu keping kertas. Dengan ini, kami cuma menggunakan 2 keping kertas untuk 4 buah poster. Korang faham tak ni?

Seperti biasa, aku guna Adobe Photoshop. Nak design 4 poster dalam satu masa bukan kerja mudah malah mungkin memakan banyak masa. Jadi, aku cuba membuat poster seringkas yang boleh. 

Sebenarnya, kalau ikut pelajaran pendidikan seni di sekolah dahulu, sebuah poster perlu ada ciri-ciri yang betul. Pertama, ia dapat menarik pehatian orang, kedua ringkas tapi padat, ketiga, penuh informasi dan beberapa ciri lain yang aku dah lupa. Hahaha, dah berapa tahun dah aku tinggalkan perkara ni.

Jadi inilah design yang aku reka. 


Ambil masa jugalah nak reka ni. Walaupun hakikatnya aku cuma ambil gambar daripada internet, tapi nak memanipulasikan gambar tu yang susah.

Seperti biasa juga, proses menulis butiran aku gunakan Microsoft Publication. Saja aku buat begitu sebab senang nak kawal, lagipun aku perlu beri poster dalam format publisiti. Lagipun senang nak diedit oleh orang yang tak tahu guna Photoshop, bukan apa, benda ni pernah terjadi sebelum ni.

Jadi, ini pula keputusannya. 2 poster dalam satu kertas A4.
Hahaha, orang cakap aku pandai grafik, tapi bagi aku, aku cuma pandai manupulasikan gambar orang je. 

p/s: aku rasa macam dah buat revolusi poster pula sebab sebelum ni mana ada poster kecil lagi macam seprauh A4 yang aku buat ni. 

Sunday, January 4, 2009

0 Comments: