Kelas Terakhir Farmakologi.....

Gambar hiasan, bukan Dewan Kuliah B. (Baru aku perasan, aku tak pernah bergambar dalam mana-mana dewan kuliah di USM)

Bismillah.......

Kelas farmakologi semalam diakhiri dengan sedikit nasihat daripada Prof. Syed Mohsin. Ada sesuatu yang bermain di dalam pemikiran aku setelah menghadiri kelas terakhirnya semalam.

Hajat aku semalam hendak datang kelas untuk suatu sebab. Sebab yang bodoh. Jadi aku tak kisah untuk hadir lewat. Lagipun aku dah biasa duduk di belakang. Namun begitu, seawal jam 8.10 Che Joe sudah pun datang ke bilik aku dan mengajak pergi. Sampai awallah kami di dewan kuliah.

Setelah beliau datang, beliau menyuruh aku ke depan, kerana sememangnya tiada pelajar lain di hadapan. Kebanyakannya masih belum tiba lagi. Aku berganjak ke hadapan. Kelas bermula.

Ada sedikit kelainan dalam kelas kali ini. Aku dapat rasakan sesuatu setelah duduk depan, namun tidaklah terlampau depan. Aku mula memahami dengan baik apa yang cuba disampaikan. Mungkin waktu itu, fokus aku masih tinggi.

Sebelum ini, kelas-kelas beliau yang lain kurang aku fahami. Malah beliau sendiri aku takuti. Ada beberapa pendapatnya yang kurang aku bersetuju dengannya suatu masa dahulu.

Namun, ternyata ada satu kelainan lain dalam kelas kali ini. Aku terasa mula menghormati beliau. Kefokusan aku di dalam kelas semalam membuatkan aku lebih mendengar apa yang disampaikan beliau, walaupun bukanlah dalam skop pelajaran.

Dan aku tersedar, beliau seorang yang tinggi ilmu, namun tidak riak. Dan sebab itulah timbul perasaan hormat padanya.

Daripada pantun P. Ramlee, roller coaster terbesar di U.S, nama setiap alkohol mengikut negeri, presiden John F. Kennedy, falsafah conficious, sehinggalah kepada kepercayaan susuk dan homeopathy. Semuanya membuatkan aku kagum dan menyimpulkan dia memang berpengetahuan.

Malah, dari mula lagi dia sudah memberitahu, “You can ask me anything, I will answer them.”

Malah pendapatnya, “Kamu jangan cari kerja, tapi buat kerja” membuatkan aku terasa dia seorang berpandangan jauh, berfikiran luas, terlalu ke hadapan bagi pemikiran aku yang masih belum matang. Namun, aku memang bersetuju. Begitu juga dengan beberapa pendapat yang lain seperti kita kurang membaca, banyak tidur.

Salah satu nasihat dia, “Jangan belajar kerana periksa, tapi kerana ilmu.” Ayat ni sebenarnya dah banyak kali dah aku dengar tak kiralah bahasa Melayu mahupun Inggeris. Namun, setelah dia cakap ayat ni, aku tak terasa stereotaip, tapi aku rasa aku macam pertama kali mendengarnya. Dan sampai sekarang berlegar dalam minda. Aku tak tahu kenapa......

Sesal dahulu pendapatan. Sesal sekarang, terasa kerugian, dan itulah yang aku rasa, rugi. Terasa nak kembali ke kelasnya yang terdahulu.

Betullah kata orang, “Ilmu membuatkan diri seseorang dihormati”.

p/s: dia pandai bermain psikologi. “Siapa nak balik boleh balik, dan siapa nak tinggal di sini untuk bertanya, boleh tinggal dan tanya.” Apa yang korang fikir masa dia sebut ayat ni???

Wednesday, April 8, 2009

11 Comments:

lea said...

ehemmm..
ko memang ade niat laen pun kan g kelas farmako tue...
hahahah..
tp bagus gak at least aku dpt cd tue sem ni..bukan next sem..huhu

tapi kan..
aku pun tabik spring kat dr syekh tue..
memang die berilmu..
napelah aku tak macam die ek...

cj'alhafiz said...

ehehe.....betol3x!!
tapi aku agk keboringan la malam tu..
ahaha....
apa yg aku pk masa dia ckp sapa nk balik leh balik....
haha!! macam nk telan mati mak, nak luah mati bapak...kakakah!!
tapi....aku epy bila bleh balik...yuhuuu!!!

kErOpPi said...

hehe..aku langsung xg..~
bagus2 kamu da insaf..~

x0x0~

AnNe said...

saye pon x pegi...=P
sbb kat umah...
da smpai umah br dapat msg ada klas...
x larat nak g balik ke usm...
huhu...~

DarkArtz said...

lea: huh, kau memang bernasib baik sebab dia datang kelas semalam.......
kalau tak, tunggulah kau sampai semester depan.......

che joe: aku tahu, berapa banyak lukisan dah kau lukis masa kelas malam tu.........

keropi: pe nak jadi kau ni???
huhuhu..........

anne: haa keropi, alasan anne ni baru leh terima......
haha, gurau je........

DarkArtz said...

lea: huh, kau memang bernasib baik sebab dia datang kelas semalam.......
kalau tak, tunggulah kau sampai semester depan.......

che joe: aku tahu, berapa banyak lukisan dah kau lukis masa kelas malam tu.........

keropi: pe nak jadi kau ni???
huhuhu..........

anne: haa keropi, alasan anne ni baru leh terima......
haha, gurau je........

hanisah said...

pharmaco ke? aku mmg ske klas pr0f.. tp aku sgt2 x ske klas Dr. you-know-who.. lalalala~ ter0k2..nth ape nk jd..tp bknnye aku x ske dia in pers0n..x ske lecture dia je..kot..haha!



p/s pharmaco= my least fav subject 4 dis sem...

DarkArtz said...

dr. u-know-who???
cam harry potter lak.......
apa pun, least subjek aku sem ni aku rasa patologi kot.........
dia mengajar dah okey, cuma aku susah nak faham sikit nota dia, sebab banyak..........
hehe.........

hanisah said...

mcm harry p0tter? aku x bca pn buku harry potter..tgk movie pn skali je.hua3..
hm..patho tu bknnye x paham sbb nota dia byk...sbb nota byk laa snang paham..dia explain everythin.. cme kne ade sket krajenan utk abeskan nota2 tu.tu laa masalah sbenarnye.aiseh..wisau2... lg 1 pr0b, nk kne ingat...haha! tak0t2...

hm..suprisingly, path0 one of my fav subject..haha!

meh aku susun ik0t order..
1. immune/forensic sc/patho
2. human gene
3. micr0be
4. biostat
5.pharmaco..

kErOpPi said...

ala...termalas nak gerak lak..nak wat camne..~
masa pun xley nak putar2 ag..~
xpe la..~ lenkali aku xponteng kelas basic farmako..~
hahaXD

DarkArtz said...

hanisah: memang surprise pun..........
hahaha, best ke pato???

keropi: engkau, kalau beralasan........
hahaha........