Aku Cadangkan Satu Lagu.....

Bismillah........

Aku tekan papan kekunci laptop Che Joe. Melihat dan mencari beberapa lagu yang mungkin menarik minat aku untuk mendengarnya. Banyak koleksi lagunya. Namun tak semua aku dengar. Oh ya, ini bukan cyber crime, kerana aku dah minta kebenaran Che Joe, dan dia dah berikan keizinan.

Sesungguhnya aku memang seorang yang pemilih dalam mendengar lagu. Lagu yang aku dengar perlu diteliti beberapa kriteria tertentu terlebih dahulu. Namun kriteria yang selalu aku ketengahkan adalah lagu yang sememangnya ‘masuk’ antara muzik latar dan suara penyanyi.

Tak mahu berleter panjang dalam entri kali ini, aku cuma nak beritahu lagu apa yang aku jumpa. Aku terpandang satu lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan Nickelback. Rasanya korang mesti pernah dengar lagu dia, antara yang terkenal adalah Photograph.

Kumpulan Nickelback adalah antara salah satu kumpulan muzik yang aku minati sejak dulu. Sebabnya, cuba korang dengar instrumen muziknya, memang serasi dengan suara penyanyinya.

Namun, aku ketinggalan beberapa albumnya. Lagu yang aku jumpa itu pun adalah salah satu daripada album yang aku terlepas pandang. Lagu berjudul Gotta Be Somebody. Balik dari bilik Che Joe, aku cari lagu tu di internet, muat turun dan seterusnya dengar.

Jujur cakap, lagu ni memang menarik sehinggakan hari ini sahaja, lagu ini yang sering aku ulang dengarkan.

Jadi aku cadangakn untuk korang mendengarnya juga. Mungkin di kala kebosanan membaca nota patologi dan farmakologi. Liriknya adalah seperti berikut.



Gotta Be Somebody Lyrics

This time I wonder what it feels like
To find the one in this life
The one we all dream of
But dreams just aren't enough
So I´ll be waiting for the real thing.
I'll know it by the feeling.
The moment when we´re meeting
will play out like a scene straight off the silver screen
So I`ll be holdin’ my own breath
Right up to the end
Until that moment when
I find the one that I'll spend forever with

`Cause nobody wants to be the last one there.
'Cause everyone wants to feel like someone cares.
Someone to love with my life in their hands.
There`s gotta be somebody for me like that.

`Cause nobody wants to do it on their own
And everyone wants to know they´re not alone.
There's somebody else that feels the same somewhere.
There`s gotta be somebody for me out there.

Tonight, out on the street out in the moonlight
And dammit this feels too right
It´s just like Déjà Vu
Me standin’ here with you
So I´ll be holdin`my own breath
Could this be the end?
Is it that moment when
I find the one that I'll spend forever with?

‘Cause nobody wants to be the last one there
'Cause everyone wants to feel like someone cares.
Someone to love with my life in their hands.
There´s gotta be somebody for me like that.

`Cause nobody wants to do it on their own
And everyone wants to know they´re not alone.
There's somebody else that feels the same somewhere
There`s gotta be somebody for me out there.

You can´t give up!
Lookin´ for that diamond in the rough
You never know but when it shows up
Make sure you´re holdin` on
‘Cause it could be the one, the one you´re waiting on

‘Cause nobody wants to be the last one there.
And everyone wants to feel like someone cares.
Someone to love with my life in their hands.
There has gotta be somebody for me
Ohhhhhh.

Nobody wants to do it on their own
And everyone wants to know they´re not alone.
Is there somebody else that feels the same somewhere?
There`s gotta be somebody for me out there.

Nobody wants to be the last one there
'Cause everyone wants to feel like someone cares.
Is there somebody else that feels the same somewhere?
There has gotta be somebody for me out there.

Bagi mereka yang perlukan semangat dalam percintaan (macam Luk) bolehlah mendengar lagu ini dan menghayati liriknya. Kepada peminat lagu rancak, ini antara lagu yang perlu korang dengar.

Terima kasih Che, sebab beri aku selongkar komputer kau.

p/s: lagu ni dah lama sebenarnya dikeluarkan, cuma aku sahaja yang baru tahu malam semalam. Hahaha.....

Friday, April 17, 2009

9 Comments:

Mohd LukMan said...

balik2 aku je yang kena.. isk... taulah ko tu sebenarya yang nak menhayati lirik tu.. dengan dak nursing tu.. huhu

papepun aku tak minat sangat lagu org putih nih(west song).. aku berjiwa retro tau.. minat lagu lama2 huhu

kErOpPi said...

luqman..jgn nangis..~
hahaXD
bdk nursing...i ske la gosip2 ni..~

ooo...yg aku slalu dgr org psg lagu lama2 ko le luqman..hahaXD

eh...sape dak nursing 2 dak artz???ley taw..??
heheXD

Miss Q said...

a'a la aza..ngaku je la..sian luk asek kena nga ko..wah..sapa dak nursing 2 ek..rse cam aku kenal je..hihi

DarkArtz said...

lukman: semua lagu aku hayati liriknya, hehehe.........
dengar dulu lagi ni luk, best woo............
kalau lagu retro, aku cadangkan "Di Pintu Mahligai" untuk kau........
cuba dengar........

keropi: kau ni suka sangat layan gosip........
takde mananya kebenaran gosip tersebut........
takut nanti pas ni kau bergosip ngan asma ngan mimi lak.........
bahya wooo, hehehe.......

quzie: ni lagi sorang.........
mana aku ada gosip........

ish, aku lak yang dibuli dalam komen-komen kali ni........
hahaha.......
dak nursing mana la ni.........

lea said...

gosip2...haha
sempat lagi korg nak bergosip time exam ni yer...

btw, nasib ko x bagi ceramah pasal pemilihan lagu kat entry ni
macam ko bg ceramah kat aku ari tue..
huhu

DarkArtz said...

lea: memula memang aku nak tulis camtu........
tapi kang takut orang kata apa lak.........
lagipun ni review satu lagu je.......
hahaha........
try le dengar.........

chanz said...

Nickelback memang nostalgic~~~tambah2 Photograph.
apa barang donlod satu lagu. aku dh lama nak donlod album baru dia nih..

btw, takyah la ko promote kat lukman tuh, dia takkan minat lagu omputih walo cmne pon. huahuhauha.

DarkArtz said...

betul tu, lagu Photograph adalah lagu pertama dia yang buat aku terpikat nak dengar lagu-lagu lain dari kumpulan ni..........
hahaha, pas kau dah doload semua nanti, bleh la kasi aku........

chanz said...

weh..aku dah donlod album die. tapi.. ntah ler. nyesal lak. tema album dia tak best. huhu. all the right reasons album lagi best.