Lega Selepas Presentation BI Walaupun Banyak Kesalahan.......

Bismillah.........

SEMALAM……..

Aku mulakan entri aku hari ini dengan perbualan aku dengan seorang rakan di Yahoo Mesenger (YM) pada malam semalam. Ketika aku sedang menyiapkan presentation bahasa Inggeris.

______________________________________________________________________________________

Aku : Dil, meriam dalam BI kita panggil apa???

Dil : jap ye, aku pun tak tau….
Biar aku check jap……

Aku : okey, pastu, mengilai dalam BI apa???

Dil : firecracker
Meriam
Mengilai aku tak tau la……..

Aku : haaaa?
Firecracker bukan bunga api ke??

Dil : aku pun tak tau la……
Tapi Rahim kata firecracker

Aku : aik, apsal lak rahim???
Kau dah break ngan terk ke???

Dil : mana ada la kau ni.
Aku ngan rahim amik badminton sama2 la

______________________________________________________________________________________

Okey, aku hentikan dahulu perbualan YM di sini sebab kalau aku terus coretkan di entri ini, korang mungkin akan membaca gossip dan kutukan yang hangat. Maka aku tak mahu tambahkan dosa kamu semua.

Apa yang penting dalam perbualan YM antara aku dan Dil ini adalah, aku tak pandai dalam bahasa Inggeris. Maka, malam tadi, hampir tujuh orang aku minta agar menolong aku dalam menterjemahkannya dalam bahasa Inggeris. Dil adalah salah seorang daripadanya.

Firecracker adalah meriam.

Aku yang tak pandai Inggeris mempercayainya bulat-bulat. Yalahkan, Rahim seorang yang hebat dalam bahasa Inggeris, kalau dia cakap begitu, memang itulah perkataannya.

Maka aku gunakan perkataan ‘firecracker’ dalam presentation aku.

PAGI INI………

Aku berdiri di hadapan semua pelajar lain, menyampaikan presentation bahasa Inggeris aku dengan penuh lancar dan penuh berkeyakinan sekali. Presentation aku adalah mengenai cerita hantu yang berlaku di SMK Clifford. (terima kasih kepada Fiq kerana ceritakan pada aku)

Aku juga dapat melihat ada muka jeles di kalangan rakan-rakan ketika aku sedang menyampaikan presentation mengenai SMK Clifford ini. Geng BAKSIS. Hahaha………

Hinggalah tiba di bahagian meriam yang misteri. Aku terus menggunakan perkataan firecracker.


Firecracker = meriam

Tiba-tiba Puan Rafida mencelah.

“Are you sure that firecracker is meriam??? I thought firecracker means bunga api……”

Aku dah agak dah. Tapi tak mengapa, aku cuba juga menjawab soalannya dengan sebaik mungkin.

“Actually, I’m not pretty sure myself. So I ask my friend. He (Rahim) said that meriam is firecracker.”

“It is not firecracker…… I think it is cannon.” Kata Puan Rafida.

Erk, betul juga. Cannon tu meriam. Astaghfirullah, macam mana aku boleh lupa…….

Dan aku pun…….

Terus tersengih di hadapan……..

Dan tersengih……..

Dan cuba mencari alasan yang sesuai dalam otak aku……..

Dalam hati, “Cis, firecracker……..”

Dan terus tersengih di hadapan…….

Thursday, February 11, 2010

21 Comments:

za said...

adoy..
glemer plak cter antu kt clifford 2 ea...slame ak dok kt c2....xde pown bnda2 g2...hehe

lea said...

hahaha.....
xpe2..belajar dr kesilapan
tp kan..
aku tak leh tahan gelak bile ko sebut

kring..kring..kring...

sgt lucu..haha

Quzie Fathihah said...

(sila sebut tanpa pamerkan sebarang expresi di wajah anda dan pandang kiri & kanan)
kring...
kring...
kring...

wakaka..tapi bleh tahan la presentation ko td..gud job=)

sape geng baksis yg jelez 2???huhu

Din diet said...

aku rasa ko lupa cannon tu sebab zoro dah lama rehat..dah setahun dah rasanya x dapat nak tengok zoro guna teknik tu (pound cannon)..jadi, semua ni salah oda.

hanisah said...

LOL.

MiR said...

ko tertinggal..
phang la ckp meriam tu cannon
dusss~

INFINITY said...

Tak ada kamussssssss ke? Hahhahaha

teddygirl49 said...

eh..ak tolong ko jugak..xnk masukkn ke..huhuu....
kring3 ngan mulut...fire cracker jd meriam....
hohohooo

cj'alhafiz said...

hahaha....takpe2....that makes ur presentation even funnier. people will enjoy it!! apapun ko dah blajar one or two things kan....that's the most important thing buddy.... happy hols!!

DarkArtz said...

za: che, ari tu kau yang hasut jangan baca blog aku, last2, kau orang pertama yang komen..........
hahahaha..........
btw, tak sangka kau ni SMK Clifford..........
betul ka semua cite tu???

lea: ohhhh, itu memang dah dirancang........
biasa la, intro presentation aku biasanya berlainan daripada yang lain........

quzie: Pn Rafida puji aku beb........
dia kata "YOUR INTRODUCTION IS INTERESTING"........
hua3........
tak perlu la aku sebut sapa yang jeles tu.......
hhehehe.........

DarkArtz said...

din: betul tu.......
dah nak setahun zorro tak kuar2 lagi........
setakat kuar 1 page je.........

nisah: ketawa2.......
sib baik mood aku baik, hehehehe........

mir: oh, ye ke??
entahlah, aku tak ingat yang phang cakap, ingatkan Pn Rafida yang cakap.........
btw, presentation kau pun menarik gak.........

DarkArtz said...

huda: ohhh, aku cuma ada kamus BI-BM sahaja........
yalah kan, mana ada guna BM-BI dari 1st yer........
apa kata kau sponsor aku.......
ngeeeeeeeeee.........

fatin: saja aku tak tulis nama kau.........
nanti kau bangga+bongkak kang, sapa yang susah........
huhuhu, lagipun takkan nak list semua 7 orang yang membantu aku.......
btw, trimas bebanyak tolong aku........

che joe: aku belajar dari komunikasi........
ngehehehe.........
apapun, prsentation aku dah tak seram jadinya, jadi kelakar.........
ingat x bahagian pertanyaan?
aku wat sebijik cam presentation komunikasi........
har3.........

shalmadrep said...

Bila otak dah sarat. bende-benda mudah pun menjadi payah... huhuhu~

pooyuh said...

hahaha...ada org tu tlh mngaplikasikan kngan baksisnya...hahaha...ang dgq x time pakcik tourist tu crita????aku lena ja smbil bndiri ms dia crita tuh...haha..

DarkArtz said...

arep: yup..........
betul tu.........

pooyuh: aku dengar dia cakap.......
best wooo bila dengar dia cakap, memacam cite dia tau.......
tapi aku banyak suh fiq citekan semula pada aku........
sebab fiq pun banyak gak tau pasal cite2 kat situ........

chanz said...

Ko tak tanya aku. Nasib baik.

DarkArtz said...

aku nak tanya kau gak sebenarnya.........
tapi kau tak online ym ngan gt masa tu........

pooyuh said...

wooo...baguihnya dgq...aku x thn...dah ar panas sama time tuh..huh...kononnyala...hahahaks...

MiR said...

haha..part pertanyaan tu xleh tahan ak nk gelak

cam iklan je sume laman sosial ko ade

=p btw,thanx~

GHAZ said...

sedap firecraker tuu...
ak salu mkn smbil cicah air teh...
sdap...

DarkArtz said...

pooyuh: biasa la.....
aku kan dak baik..........
hehehhe.........

mir: biasalah tu...........

iman: itu cracker daaaa.......
tak pun kau makan mercun (firecracker) sambil cicah air teh???
hahahaha...........